Vraag jij je soms ook af of je baby kan dromen in zijn slaap? Wat speelt er zich af in dat kleine hoofdje?
Je baby zal het zelf niet kunnen vertellen. Maar het gebeurt vaak dat een baby wenend wakker wordt
of brabbelt in zijn slaap. Ouders denken daardoor dat hun baby droomt. Klopt dat wel?
Dromen in de REM-slaap
REM staat voor Rapid Eye Movement, ofwel snelle oogbewegingen. Tijdens deze REM-fase of lichtere slaap kan een baby dromen. Kinderen hebben meer REM-slaap dan volwassenen, omdat ze meer nieuwe indrukken opdoen en dus meer te verwerken hebben. Zo kan een baby ’s nachts wel 5 maal naar dromenland vertrekken. Wel zullen baby’s niet in de vorm van verhalen dromen, ze dromen eerder over basisbehoeften: voeding, geknuffeld worden, warmte, …
Worden ze wakker door hun droom?
Ook baby’s dromen om informatie en nieuwe prikkels te verwerken. Wanneer een baby een drukke of spannende dag heeft gehad, zal hij waarschijnlijk meer dromen en daardoor wat onrustiger slapen. Als een baby wakker schrikt van een droom, zal hij zich over het algemeen gemakkelijk laten troosten en snel weer in slaap vallen.
En als een baby nachtmerries heeft?
Bij baby’s vanaf 9 maanden is het duidelijker of ze een nachtmerrie gehad hebben. Ze kunnen huilend wakker worden door een nachtmerrie en hierbij kunnen ze ook hun vuistjes ballen. Nachtmerries zijn geen reden tot een grote zorg. Iedereen heeft zo af en toe wel eens een nare droom. Ook bij baby’s hoort dit bij de ontwikkeling. Maar heeft je kind vaak last van heftige nachtmerries, dan kan er wel een reden achter zitten. Dromen geven namelijk aan waar je kind in zijn gevoelsleven druk mee bezig is. Het beste wat je dan kan doen is troosten, geruststellen en een veilig gevoel creëren. Neem je baby eventjes uit bed om hem te troosten en te knuffelen. Stel hem gerust door hem even dicht bij je te houden.