Meer lezen?

Volg ons om op de hoogte te blijven:

Hoera, je baby slaapt in de hoerahouding!

Maar brrr, wat voelen die handjes koud aan… Slaapt jouw baby ook in de hoerahouding? Net zoals vele andere leeftijdgenootjes geeft je baby op deze manier aan dat hij ontspannen aan het slapen is. Maar als je, vooral in deze winterperiode, aan zijn handjes voelt, dan kunnen die ijskoud aanvoelen. Slaapt je kindje dan echt wel zo comfortabel?

Waarom de hoerahouding?

Ouders worden aanbevolen om hun kindje om veiligheidsredenen altijd op hun rugje te leggen. Baby’s krijgen dus geen keuze om hun slaaphouding te bepalen. Indien baby’s zelf zouden mogen kiezen, dan zouden de meeste het liefst op hun buikje slapen. Maar om wiegendood te voorkomen, wordt deze houding ten stelligste afgeraden. Als een baby met zijn handjes omhoog slaapt, mag je ervan uit gaan dat je baby comfortabel aan het slapen is. Je baby geeft zich als het ware over, het is de hoerahouding! Kinesitherapeuten hebben verder geen medische verklaring waarom baby’s graag met hun handjes in de lucht slapen.

Ijsklompjes van handjes betekenen nog geen reden tot zorgen

In de winterperiode kunnen de handjes van je baby ijskoud aanvoelen. Vooral als je baby dan nog met zijn handjes in de lucht slaapt, kunnen deze zelfs blauw kleuren. Het is normaal dat je je dan afvraagt of je baby het wel naar zijn zin heeft in zijn bedje.

Van koude handjes zal je baby meestal niet veel last hebben. Koude handjes willen niet altijd zeggen dat je baby het koud heeft. Door even aan het nekje te voelen van je baby, kan je voelen of de lichaamstemperatuur ok is. Indien het klam aanvoelt, wil dit zeggen dat je baby te warm toegedekt is. Voelt dit eerder koud aan, dan is het beter om je baby iets warmer toe te dekken. Een baby heeft een normale lichaamstemperatuur tussen de 36.5 en 37.5 graden Celsius.

Let wel, hier gaan we ervan uit dat het om een gezonde baby gaat. Indien je twijfelt, aarzel nooit om even advies te vragen aan je vroedvrouw of huisarts.

Vooral de handjes van pasgeboren baby’s voelen koud aan

Het bloedvatenstelsel van een pasgeboren baby is nog niet volgroeid. Daarom wordt het bloed eerst gepompt naar alle organen en dan pas naar de rest van het lichaam. Omdat handen pas laatst van bloed voorzien worden, kunnen ze wat kouder aanvoelen. Dit duurt enkele maanden tegen dat  de bloeddoorstroming van een baby volledig op punt staat.

Wat kan je doen om koude handjes te voorkomen?

Alhoewel je baby er meestal geen last van heeft, kan je het als ouder meestal niet laten om toch een oplossing te vinden voor die koude handjes. Als je er zeker van bent dat je baby gepast toegedekt is, dit wil zeggen niet te warm en niet te koud, dan kan je koude handjes verhelpen door een eenvoudige oplossing:  Doe je baby een truitje of slaapzakje aan met wat langere mouwtjes. Of je kan ook sokjes rond de handjes doen. Doe dit laatste enkel bij jonge baby’s en onder toezicht.

Goed slaapcomfort is belangrijk om je baby een zo comfortabele nacht te bezorgen. ABZ is een toonaangevende matrasproducent die sinds 1921 babyslaapcomfort produceert.
Ontdek nog meer tips van ABZ…

blank

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info