Meer lezen?

Volg ons om op de hoogte te blijven:

ABZ buitenslapen op orka

Buiten slapen is goed voor de gezondheid van je kind

Kinderen buiten laten slapen, een gek idee? Nee hoor! In Scandinavië is het de normaalste zaak van de wereld. Zelfs bij vriestemperaturen worden kindjes buiten gelegd om te slapen. Ben jij pro of contra?

Leve de buitenlucht!

In de kinderdagverblijven slapen de kindjes samen, waardoor de kans op besmetting van infecties groot is. Dankzij de buitenlucht verkleint de kans op infecties. Belangrijk hierbij is het nagaan van het CO²-gehalte en de luchtkwaliteit. De nabijheid van een autosnelweg is bijvoorbeeld niet de ideale omgeving om je kind buiten te slapen te leggen. De buitenlucht is vrijwel steeds het gezondst voor slapertjes, zelfs midden in de stad.

De voordelen van buiten slapenblank

Buitenbedjes in kinderdagverblijven vertonen gelijkenissen met konijnenhokjes, even wennen dus. Nochtans biedt het slapen in deze buitenbedjes heel wat voordelen:

  • Je baby krijgt tijdens het buiten slapen extra vitamine D binnen.
  • Frisse lucht is goed voor de luchtwegen en longen, ideaal als je kind last heeft van allergieën of astma. Ook bouwen buiten-slaap-kinderen meer weerstand op, met als positief gevolg dat ze wat minder snel ziek worden.
  • In de natuur slapen is erg rustgevend. Wedden dat je kind beter zal slapen? Zorg er wel voor dat het buitenbedje altijd zichtbaar is zodat je als volwassene toezicht kan houden.

Zelf kan je je baby buiten laten slapen in de kinderwagen. Je kind goed induffelen en warm aankleden in de winter is natuurlijk wel een must. Zoals tijdens de zomer, pas je de kleding aan aan de temperatuur. Twijfel je of je je kindje te warm hebt aangekleed? Voel dan even in het nekje. Als het kindje zweet in zijn nekje, heeft hij of zij het te warm.

Wat bij regen of vrieskou?

Het is niet wettelijk vastgelegd tot welke temperatuur een kind mag buiten slapen. Om een idee te krijgen: een kind zou buiten moeten kunnen slapen tussen -5 en 28 graden, gemeten door een thermometer in het buitenbedje. Daarnaast vermijd je best mistig weer in de winter en felle zon in de zomer. Je kindje moet tegen invallende regen en wind beschermd worden, zoals je tijdens een wandeling zou doen.

ABZ orka klein

 

Orka matras van ABZ

Bedje en beddengoed

Buitenbedjes kunnen worden aangekocht bij HagelandDe Biotoop of Kids-F. Particulieren kunnen terecht bij De Biotoop. Als matras wordt er geadviseerd om een matras met een ademende maar toch ondoordringbare PU bekleding de gebruiken. De Orka matras van ABZ bieden hierbij de ideale oplossing. De matras binnenhalen na gebruik is aan te raden.

Wist je trouwens dat de Orka matras wetenschappelijk onderbouwd is en alle nodige certificaten bezit? Ook voor de niet-buiten-slapertjes biedt de Orka matras de ideale oplossing om allergieën te voorkomen of tegen te gaan. Dankzij de PU-bekleding is de Orka matras 100% anti-allergeen en daarenboven ideaal bij ongelukjes (bedplassen).

Pro of contra?

Je ziet het, er zijn heel wat voordelen aan het buiten slapen. Toch is dit niet voor elk kind of elke locatie geschikt. Daarnaast is het afhankelijk van de opinie van de ouders en het kinderdagverblijf. Ouders en begeleiders dienen er dus van overtuigd te zijn en een kind moet het zelf ook als prettig ervaren.

   

blank

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info