Baby matras kiezen

Hoe kies je de juiste matras voor je baby?

HOE KIES JE DE JUISTE MATRAS VOOR JE BABY?

Je staat er niet bij stil, maar je kindje slaapt in de eerste drie maanden zeer veel. Tot wel 20 uur per dag. In de eerste drie jaren van zijn leven slaapt een kindje net zoveel uren als papa en mama in 8 jaar. Toch wel eens de moeite om goed na te denken bij de aankoop van een matrasje voor je kleine spruit. Het is de matras die bepaalt of het bedje comfortabel en gezond is.
Je kindje is in volle groei en heeft dus een goede matras nodig om de juiste slaaphouding aan te nemen en later rugklachten te voorkomen.
Een goede matras laat voldoende lucht en vocht door en voorkomt dat je baby te veel zou opwarmen. Dit noemt men ook wel warmtestuwing.
Let er dus goed op dat je matras een goede ondersteuning geeft, voldoende kan ventileren en een goede vochtregulatie heeft.

Wat zijn de mogelijkheden?

Matras met polyether schuim
Een polyetherschuim matras bestaat uit soepele cellen waardoor de matras veerkrachtig is. Dit is een basic matras, zowel qua ligcomfort als qua ventilerend vermogen.

Onze suggestie: Kindermatras D25 Dubbeldoek

Koudschuimmatras
Koudschuim is een soort polyurethaanschuim met een open celstructuur. Deze matras ventileert goed en voert snel vocht af. Ook heeft deze matras een hoge veerkracht waardoor het ligcomfort optimaal is. Bovendien is het een goede keuze in geval van allergieën.

Onze suggestie: Kindermatras HR40 

Koudschuimmatras met een toplaag
Koudschuimmatrassen worden ook wel gecombineerd met een toplaag voor extra comfort. LPHV-schuim bijvoorbeeld biedt een nog beter ligcomfort aan je kindje. Het schuim is precies soepel genoeg om het slaapcomfort van je kindje te vergroten en werkt drukontlastend. Hierdoor wordt afplatting van het hoofdje voorkomen. Bovendien is het comfortschuim extra luchtdoorlatend waardoor warmtestuwing wordt tegengewerkt.

Onze suggestie: Kindermatras Multicare met LPHV-toplaag

Polyestervezelmatras
Polyestervezelmatrassen bestaan uit verschillende laagjes polyestervezels. Dit materiaal is zeer ademend en daardoor ook perfect geventileerd.

Onze suggestie: Kindermatras Safe Awake

Verenmatras

Een verenmatras kan bestaan uit bonnell veren en uit pocketveren. Bonnell veren bieden een goede ondersteuning en zijn erg ventilerend.

Pocketveren zijn apart verpakte veren. Daardoor past ze zich goed aan de vorm van je baby’s lichaam aan. De veren zijn soepel, om zich aan te passen aan het gewicht van je baby, maar bieden ook voldoende weerstand. Zo ligt je kindje nog steeds comfortabel als hij wat ouder en zwaarder wordt. Op een pocketverenmatras ligt hij bovendien heel stabiel. Een ander voordeel van de afzonderlijk verpakte veren is dat ze goed lucht aan- en vocht afvoeren.

Onze suggestie: Kindermatras met bonnell-veren

Nog eigenschappen die tellen

Naast de bovenvermelde verschillende schuimen, zijn er nog eigenschappen van de matras waar er rekening mee gehouden kan worden.

Antiallergische matras

De belangrijkste bron van allergieën in matrassen en beddengoed is de ontlasting van huisstofmijt. Deze beestjes gedijen het best in een warme, vochtige omgeving en voeden zich met huidschilfers. De matras van je baby is dus een gedroomde omgeving. Om huisstofmijt te beperken kan je kiezen voor een matras met een antiallergische hoes of eentje die voor huisstofmijt minder of niet doordringbaar is.

Onze suggestie: Kindermatras Multicare met LPHV-toplaag

Matras 100 % natuurlijk

Ook schimmels en bacteriën houden van een vochtige omgeving. Om matrassen ertegen te beschermen, worden ze behandeld met een speciaal product. Wil je een natuurlijke oplossing, dan kan je ook kiezen voor een hoes van bamboe. Zo’n hoes weert namelijk van nature schimmels en bacteriën, kan veel vocht absorberen en voelt bovendien heel zacht aan.

Onze suggestie: Kindermatras Bamboo

Matras met ventilerende topper

Een matras kan ook gecombineerd worden met een ventilerende topper. Zo’n topper bestaat uit een honingraatstructuur waardoor de lucht gemakkelijk kan circuleren. Op deze manier ligt je baby als het ware op een luchtlaag en wordt de lichaamstemperatuur onder controle gehouden. In combinatie met een ondoordringbare laag, zorgt een dergelijke topper voor een uiterst hygiënische slaap van je baby.

Onze suggestie: Kindermatras Airgosafe Combi

Waar moet je nog op letten bij de aankoop van een matras?

  • Zorg dat de matras de juiste afmeting heeft. Rondom de matras mag er niet meer dan 2cm ruimte overblijven.
  • Het matrasje moet voldoende stevig zijn. De matras mag niet te zacht zijn omdat je baby er anders in kan wegzakken.
  • Gebruik een matrasje dat antiallergisch is. Bij voorkeur neem je beter een matras met afneembare en wasbare hoes.
  • Een matras dient minimum 10 cm dik te zijn voor een ledikant. Voor een wieg is dit 5 cm.
  • Let erop dat de bedbodem niet helemaal dicht is. De bodem moet goed ondersteunen maar ook voldoende kunnen ventileren.
  • Koop geen tweedehandsmatrassen. Een tweedehandsmatras draagt niet bij tot een gezonde en hygiënische slaap van je kindje.
  • Vergeet ook de boxmatras niet. Je kind brengt het eerste levensjaar heel wat tijd door in zijn box. Steeds meer baby’s slapen ook wel eens in de box. Om het voor je kindje zo aangenaam mogelijk te maken heeft ABZ verschillende boxmatrassen in collectie. Vraag gerust naar meer informatie.

Nog enkele tips:

  • Draai regelmatig eens je matrasje. Ook van hoofdeinde naar voeteinde. Op die manier gaat je matrasje langer mee. Bij matrassen met een toplaag kan je enkel van hoofdeinde naar voeteinde draaien en omgekeerd.
  • Ga je regelmatig eens op uitstap? Ook op verplaatsing heeft je baby voldoende rust nodig. Met onze handige reismatras Poly Travel kan je gaan waar je maar wilt.